Lemonaga

Lemonaga

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Mus z Vin Santo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeżeli nie masz pomysłu na deser, spróbuj czegoś niezwykłego...

Mus z Vin Santo

Składniki:

Mus z Vin Santo

 

  • (dla 4 osób)
  • 100 ml Vin Santo,
  • 160 ml mleka,
  • pół łyżeczki żelatyny,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • pół laski wanilii,
  • 80 g cukru,
  • 3 małe żółtka,
  • sos czekoladowy,
  • listki mięty

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mus z Vin Santo
Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie. Gotujemy mleko z laską wanilii, którą pod koniec wyjmujemy. Ucieramy żółtka z cukrem, wlewamy do nich ciepłe mleko, Vin Santo i wcześniej przygotowaną żelatynę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie przecedzamy wszystko przez sitko do miski, którą wstawiamy do zimnej wody na pół godziny (od czasu do czasu mieszamy). Ubijamy śmietanę i dodajemy do całości. Foremki opłukujemy zimną wodą i wlewamy do nich mus. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po wyjęciu wstawiamy foremki na kilkanaście sekund do gorąceg wody i wykładamy deser na talerzyki, polewamy sosem malinowym, możemy ozdobić świeżymi listkami mięty.

Tagi:

sosy