Musztarda imbirowo-kolendrowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta musztarda moze być modyfikowana niemal w nieskończoność, przepis jak i wszystkie moje inne, sprawdzony wielokrotnie.

Musztarda imbirowo-kolendrowa

Składniki:

Musztarda imbirowo-kolendrowa

 

  • 1 opakowanie gorczycy w ziarnach;
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach;
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego;
  • 50 ml octu winnego;
  • 50 ml majonezu (raczej lepszego, "sztywnego");
  • 100 ml musztardy sarepskiej;
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zup/maggi/ lub sosu sojowego ciemnego.

Sposób przygotowania:

Musztarda imbirowo-kolendrowa
 Ziarna gorczycy i kolendry miażdżymy, nie mielimy(!), wsypujemy do słoiczka po dżemie (250ml), zalewamy mocno podgrzanym octem i zakręcamy.  Pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy imbir i maggi porządnie mieszamy, dodajemy musztardę i majonez, po wymieszaniu zakręcamy słoiczek, odstawiamy na ok. 12 godzin. Uwaga:  Bardzo ostra, łagodzić możemy zwiększając ilość majonezu.

Tagi:

przyprawy sosy