eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kurze skrzydełka marynowane w sosie sojowym i musztardzie. Skrzydełka zostały duszone.

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli

Składniki:

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli

skrzydełka

  • 12 skrzydełek z kurczaka

marynata

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy grillowej do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli

przygotowanie skrzydełek

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli
Z opłukanych i osuszonych skrzydełek odciąć końcówki.

Skrzydełka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ze skrzydełek odciąć cienkie końcówki.

przygotowanie skrzydełek cd

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli
Przygotować składniki suche i składniki mokre marynaty.

Do miseczki wlać olej, sos sojowy i dodać musztardę. W drugiej miseczce przygotować przyprawę grillową, paprykę słodką, czosnek i przyprawę do kurczaka.

przygotowanie skrzydełek cd

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli
Marynatę połączyć ze skrzydełkami i włożyć do lodówki na noc.

Połączyć składniki suche i mokre marynaty. Dodać do skrzydełek i wymieszać. Skrzydełka włożyć do lodówki na noc.

duszenie skrzydełek

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli
Obraną cebulę pokroić w kostkę. czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

duszenie skrzydełek cd

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli

Na patelni rozgrzać olej, dodać skrzydełka i obsmażyć z obu stron. Do skrzydełek dodać cebulę, czosnek i smażyć razem aż cebula się zeszkli. Całość podlać wodą i dusić aż skrzydełka będą miękkie. Gotowe skrzydełka wyjąć na półmisek. Powstały sos zmiksować.

podawanie

Musztardowo sojowe skrzydełka Eli

Skrzydełka podawać z ziemniakami i fasolką szparagową.