Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Skrzydełka marynowane w czosnku, miodzie i wędzonej papryce, upieczone w piekarniku są przepyszne i mają chrupiącą skórkę.

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

ETAP 1:

Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Wszystkie składniki marynaty razem połączyć.

Obrany czosnek, przecisnąć przez praskę. Połączyć z olejem, miodem, papryką wędzoną i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Posmarować marynatą, przykryć i odłożyć do lodówki.

Umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.

Ze wszystkich stron obtoczyć w przygotowanej marynacie. Odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

ETAP 3:

Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Naczynie razem z mięsem zawinąć w aluminiową folię.

Następnie skrzydełka razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać kilka łyżek wody, przykryć aluminiową folią.

ETAP 4:

Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Pod koniec pieczenia usunąć folię i piec bez przykrycia

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia z mięsa usunąć folię aby nabrało rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.