Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana po meksykańskuETAP 1
Jaglaną kaszę gotujemy na sypko. Ugotowaną odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 2
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz paprykę do smaku. Gotowe mięso podlewamy pomidorowym przecierem. Całość razem podgrzewamy, by nadmiar płynu odparował.
ETAP 3
Następnie mięso łączymy z kaszą, odcedzonym groszkiem i kukurydzą. Na koniec łączymy je z połową startego sera żółtego, posiekaną natką pietruszki, oregano i bazylią.
ETAP 4
Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Po przekrojeniu, łyżką usuwamy z nich gniazda nasienne.
ETAP 5
Przygotowane połówki wypełniamy farszem.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na tak przygotowane przekładamy cukinie.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnia. Warzywa pieczemy około 35 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści cukinie wyjmujemy, posypujemy posiekana natką pietruszki i podajemy.
SylaUla
skuter5