SUPERPRZEPIS

Cukinia faszerowana po meksykańsku

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Cukinia faszerowana po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Faszerowane warzywa to pomysł na pyszny obiad. Powyższy farsz polecam także do nadziania innych warzyw: papryki, bakłażana, a nawet gołąbek.

Składniki:

Cukinia faszerowana po meksykańsku

SKŁADNIKI

  • 3 młode zielone cukinie,
  • 500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
  • 0,5 puszki czerwonego groszku,
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 15 dag sera żółtego,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana po meksykańsku

ETAP 1

Cukinia faszerowana po meksykańsku
gotujemy na sypko kaszę jaglaną

Jaglaną kaszę gotujemy na sypko. Ugotowaną odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2

Cukinia faszerowana po meksykańsku
do mięsa dodajemy przecier pomidorowy

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz paprykę do smaku. Gotowe mięso podlewamy pomidorowym przecierem. Całość razem podgrzewamy, by nadmiar płynu odparował.

ETAP 3

Cukinia faszerowana po meksykańsku
łączymy składniki farszu

Następnie mięso łączymy z kaszą, odcedzonym groszkiem i kukurydzą. Na koniec łączymy je z połową startego sera żółtego, posiekaną natką pietruszki, oregano i bazylią.

ETAP 4

Cukinia faszerowana po meksykańsku
cukinie pozbawiamy gniazd nasiennych

Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Po przekrojeniu, łyżką usuwamy z nich gniazda nasienne.

ETAP 5

Cukinia faszerowana po meksykańsku
cukinię wypełniamy farszem

Przygotowane połówki wypełniamy farszem.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na tak przygotowane przekładamy cukinie.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnia. Warzywa pieczemy około 35 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści cukinie wyjmujemy, posypujemy posiekana natką pietruszki i podajemy.