eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bitki schabowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam bitki z podwójnych kawałków schabu. Obsmażony schab dusiłam z cebulą i czosnkiem w soku z kiszonych ogórków żeby szybko zmiękł.

Bitki schabowe Eli

Składniki:

Bitki schabowe Eli

mięso

pozostałe składniki

  • 2 duże cebule
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża czubata łyżka przyprawy do mięs
  • 200 ml soku z kiszonych ogórków

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe Eli

przygotowanie cebuli i czosnku

Bitki schabowe Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie cebuli i czosnku cd

Bitki schabowe Eli
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie schabu

Bitki schabowe Eli
Rozbite mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem.

Kawałki schabu naciąć w połowie grubości i rozbić tłuczkiem. Bitki oprószyć z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

przygotowanie schabu cd

Bitki schabowe Eli
Mięso obtoczyć w mące pszennej z obu stron.

Na talerz wysypać mąkę pszenną i z obu stron obtoczyć bitki.

przygotowanie bitek

Bitki schabowe Eli

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron. Obsmażone bitki wyjąć na talerz.

przygotowanie bitek cd

Bitki schabowe Eli

Na tłuszczu ze smażenia bitek zeszklić cebulę i czosnek.

przygotowanie bitek cd

Bitki schabowe Eli

Do cebuli dodać bitki, podlać sokiem z ogórków, odrobiną wody, dodać przyprawę i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe bitki wyjąć. Powstały sos zmiksować. Bitki podałam z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi. Smacznego!