Sposób przygotowania:
Bitki schabowe Eliprzygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie cebuli i czosnku cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie schabu
Kawałki schabu naciąć w połowie grubości i rozbić tłuczkiem. Bitki oprószyć z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
przygotowanie schabu cd
Na talerz wysypać mąkę pszenną i z obu stron obtoczyć bitki.
przygotowanie bitek
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron. Obsmażone bitki wyjąć na talerz.
przygotowanie bitek cd
Na tłuszczu ze smażenia bitek zeszklić cebulę i czosnek.
przygotowanie bitek cd
Do cebuli dodać bitki, podlać sokiem z ogórków, odrobiną wody, dodać przyprawę i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe bitki wyjąć. Powstały sos zmiksować. Bitki podałam z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi. Smacznego!