Sposób przygotowania:
Myszkowe placuszki
Przygotować niezbędne składniki na placuszki. Jaja sparzyć wrzątkiem, mąkę przesiać na sicie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem, cukrem oraz solą na jednolitą masę, następnie wlać małym strumieniem mleko, wodę mineralną gazowaną raz mąkę pszenną wcześniej przesianą na sicie. Całość dokładnie miksować aby nie było grudek. Białka włożyć do wysokiego naczynia i ubić dokładnie na sztywną pianę, dodać pianę do ciasta. Całość dokładnie wymieszać. Patelnię posmarować cienką warstwą tłuszczu, rozgrzać ja i przy pomocy foremki do naleśników należy nalewać ciasto aby powstały główki myszek, w ten sam sposób porcjować na patelnię całe ciasto na placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Zdjąć placuszki, przestudzić w miejsce uszek nakładać krem orzechowo- czekolady. Z flamastrów dekoracyjnych wykonać noski, buźki, oczka na placuszkach, serwować dla maluszków.