Sposób przygotowania:
Nadziewana gruszka w cieście francuskim
Gruszki myjemy przekrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Śliwki moczymy w rumie ok 10 min. Nasączone śliwki wkładamy do otworów powstałych z wydrążenia gniazd nasiennych.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na pasy szerokości gruszki. Układamy połowę gruszki otworem z śliwką do dołu.
Nakrywamy gruszkę ciastem. Przyklejamy boki za pomocą widelca. Smarujemy jajkiem i posypujemy siemię lnianym złoty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min.
Posypujemy cukrem kryształem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na pasy szerokości gruszki. Układamy połowę gruszki otworem z śliwką do dołu.
Nakrywamy gruszkę ciastem. Przyklejamy boki za pomocą widelca. Smarujemy jajkiem i posypujemy siemię lnianym złoty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min.
Posypujemy cukrem kryształem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.