Sposób przygotowania:
Naleśniki
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika należy usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na oliwie (naleśniki należy smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem). Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, ale najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odstało”. Naleśniki można smarować czymkolwiek a, nawet można smarować smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego, (przepis dalej). Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu oczywiście na maśle. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem. Przepis na nadzienie:1 kostka sera białego półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem cynamonu, cukru i śmietany. Gotową masę nakładamy na placka i zawijamy w trójkącik. Trójkąciki odsmażamy na maśle i podajemy gorące ze śmietaną, posypane tartą czekoladą i z przybrane owocami.
http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=39#p39
http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=39#p39
tomasz389