Sposób przygotowania:
Naleśniki mamusi muminka
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć łyżką cukrem, dodać mleko, a następnie wlać łyżkę roztopionego, letniego masła. Wymieszać. Do masy mleczno-jajecznej powoli wsypywać mąkę i znów starannie wymieszać aż do uzyskania gładkij konsystencji ciasta. Ubić sztywną pianę z białek, po czym delikatnie połączyć ją z ciastem. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć cienkie naleśniki (aby naleśniki wyszły cieniutkie należy przyjąć, że na 1 naleśnik bierzemy 1 chochlę ciasta). Po usmażeniu naleśniki posmarować obficie powidłami lub konfiturą i zwijać w rulonik. Co prawda, w oryginalnym przepisie naleśniczki robi się tylko z konfiturą, ja zawsze robię połowę z moim ulubionym gęstym serkiem homogenizowanym (polecam serek homogenizowany waniliowy z Biedronki, występujący w opakowaniach 400g) i wówczas takie naleśniczki należy składać w kopertę. Wierzch każdego naleśnika ozdobić kleksem bitej śmietany.