kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Naleśniki orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne naleśniki. Ciasto zrobiłam bez cukru, takie naleśniki super smakują na słodką i wytrawnie. Polecam.

Naleśniki orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki orkiszowe

 

  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki orkiszowej białej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki orkiszowe
Do miski wlewamy mleko oraz wodę gazowaną, olej i dodajemy wybite jajka, mieszamy.

Wsypujemy przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia, sól i miksujemy do połączenia.

Odstawiamy na 30 minut. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Usmażone przekładamy na talerz.
Naleśniki orkiszowe
Do miski wlewamy płynne składniki i dodajemy jajka, mieszamy.
Naleśniki orkiszowe
Następnie wsypujemy sypkie składniki i miksujemy.
Naleśniki orkiszowe
Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki na złoty kolor.
Naleśniki orkiszowe
Usmażone naleśniki orkiszowe układamy na talerzu.