renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki z mąki orkiszowej i pszennej. Nadzienie to biały serek na słodko ale wszystko wieńczy fantastyczny sos owocowy.

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym

Składniki:

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym

Etap 1

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym
Składniki na ciasto oprócz maki pszennej umieścić w misce i zmiksować.

Składniki na ciasto oprócz maki pszennej umieścić w misce i zmiksować.

Etap 2

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym
Dodawać łyżką mąkę pszenną. Miksować na gładko.

Dodawać łyżką mąkę pszenną tak aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany.

Etap 3

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym
Na oleju kokosowym smażyć cienkie naleśniki.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć cienkie naleśniki.

Etap 4

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym
Borówki i aronię podgrzewać z wodą do wrzenia.

W garnku umieścić borówki i aronię podlać małą ilością wody i podgrzewać do wrzenia tak aby owoce puściły sok. Następnie dodać cukier do smaku i pogotować ok. 5 minut.

Etap 5

Naleśniki orkiszowe z sosem borówkowo-aroniowym
Serek biały wymieszać z jogurtem i cukrem i nakładać na naleśniki.

Serek biały wymieszać z jogurtem i cukrem i nakładać na naleśniki. Zwijać w rulony i podawać polane gorącym sosem, można udekorować bitą śmietaną.