edyta337

edyta337

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak curry z dynią i pieczarkami to pomysł na rozgrzewając i pożywne danie z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Idealne na chłodniejsze dni.

Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami

Składniki:

Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami

 

  • 1 podwójny fileta z kurczaka
  • ½ dyni Hokkaido
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa curry
  • sól i pieprz
  • Oliwa do smażenia
  • Śmietana, jogurt grecki lub jogurt naturalny
  • ryż np.: Basmati

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami
1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Filety z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i doprawić przyprawą curry oraz skropić oliwą, następnie odstawić mięso na 20-30 min.

3. Dynię i cukinie pokroić w kostkę i podsmażamy.

4. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę drobną w kosteczkę. Podsmażamy razem.

5. Podsmażamy zamarynowany filet z kurczaka. 

6. Wszystkie składniki przekładamy do garczka i chwilę podsmażamy razem, następnie dodajemy gorący bulion i gotujemy do miękkości składników, często mieszając. 

7. Pod koniec dodać śmietanę i wymieszać wszystkie składniki.

8. Podajemy najlepiej z ryżem lub ziemniakami.