EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 263]

Warstwowa sałatka z brzoskwinią, kolbami kukurydzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza podczas drugiego śniadania. Mieszanka warzyw, słodkich brzoskwiń, popularnego na naszych stołach kurczaka, aromatycznych przypraw.

Warstwowa sałatka z brzoskwinią, kolbami kukurydzy

Składniki:

Warstwowa sałatka z brzoskwinią, kolbami kukurydzy

 

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 1 słoik kukurydzy w kolbach
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 140 g ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g żółtego sera
  • 15 cm por
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z brzoskwinią, kolbami kukurydzy

ETAP 1:

1. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą curry, słodką papryką, tymiankiem, solą i pieprzem, następnie odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut, a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju.

2. Kolby kukurydzy i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Kolby kukurydzy pokroić na mniejsze kawałki (kilka zostawić całych na dekorację), a brzoskwinię pokroić w kostkę.

3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

4. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę.

5. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w talarki.

6. W salaterce sałatkę układać warstwowo: 1/2 ilości papryki, żółty ser, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, por, 2 łyżki majonezu, kurczak, ryż, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, brzoskwinie, pokrojona kukurydza i pozostała ilość papryki.

7. Na wierzchu posypać porem i ułożyć kolby kukurydzy.