Sposób przygotowania:
Naleśniki truskawkowe z sosem waniliowym
Nalesniki:
Jajka zmiksować z oliwą, solą, i budyniem w proszku. Miksując dodawać na przemian makę, mleko, i wodę. uzyskana masa powinna być rzadka. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju.
Sos:
Odlać trochę mleka do miseczki, resztę podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier waniliowy, lub dodać kilka kropli aromatu. W pozostawionym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną, zagęścić nią wrzące mleko. Zdjąć gęstą masę zognia. Zółtka utrzeć z cukrem, dodać do trochę ostudzonej masy, wymieszać, rozpuścić czekoladę i wymieszać z resztą sosu.
Nadzienie:
Truskawki zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z drugą połową cukru. Połączyć ubitą śmietanę z truskawkami, miksowac tak długo aż powstanie jednolita masa. Odstawić na godzinę do lodówki.
Naleśniki posmarować masą i zawinąć. Podgrzać sos i ciepłym polać obficie nalesniki.
Jajka zmiksować z oliwą, solą, i budyniem w proszku. Miksując dodawać na przemian makę, mleko, i wodę. uzyskana masa powinna być rzadka. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju.
Sos:
Odlać trochę mleka do miseczki, resztę podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier waniliowy, lub dodać kilka kropli aromatu. W pozostawionym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną, zagęścić nią wrzące mleko. Zdjąć gęstą masę zognia. Zółtka utrzeć z cukrem, dodać do trochę ostudzonej masy, wymieszać, rozpuścić czekoladę i wymieszać z resztą sosu.
Nadzienie:
Truskawki zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z drugą połową cukru. Połączyć ubitą śmietanę z truskawkami, miksowac tak długo aż powstanie jednolita masa. Odstawić na godzinę do lodówki.
Naleśniki posmarować masą i zawinąć. Podgrzać sos i ciepłym polać obficie nalesniki.