skazana66

skazana66

Kucharz
[Przepisów: 11]

Naleśniki z dżemem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne na śniadanie dla łasuchów

Naleśniki z dżemem i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z dżemem i miodem

 

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka
  • dżem śliwkowy
  • miód

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem i miodem
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajko, wsypujemy cukier waniliowy i zwykły, a także proszek do pieczenia. Całość ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy mąkę, tyle by ciasto uzyskało konsystencję lejącej się masy. Na koniec wlewamy olej i wszystko jeszcze raz mieszamy. Pieczemy cienkie placki na rozgrzanej patelni, opiekając je z obydwóch stron. Placki smarujemy z jednej strony dżemem i polewamy łyżeczką miodu, zwijamy w rulonik. Rulonik z góry polewamy również miodem. Podajemy ciepłe
Naleśniki z dżemem i miodem
do garnka wrzucamy składniki i mieszamy za pomocą miksera
Naleśniki z dżemem i miodem
ciasto powinno mieć konsystencję jednolitej, lejącej masy
Naleśniki z dżemem i miodem
na patelni smażymy okrągłe placki opiekając z dwóch stron
Naleśniki z dżemem i miodem
naleśniki smarujemy obficie dżemem i miodem