kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Naleśniki z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bardzo smaczne naleśniki z gotowanym musem jabłkowym. Polecam na słodki obiad lub kolację.

Naleśniki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z jabłkami

Na naleśniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łyżek oleju
  • olej do smażenia naleśników

Na mus jabłkowy

  • 4 bardzo duże jabłka
  • 10 łyżek wody
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkami
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier, gotujemy do konsystencji gęstego musu. W miedzy czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki:
wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy. Odstawiamy na pół godziny i smażymy naleśniki. Na usmażone naleśniki nakładamy mus jabłkowy i zwijamy.
Naleśniki z jabłkami
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski.
Naleśniki z jabłkami
Miksujemy mikserem do uzskania gładkiego ciasta.
Naleśniki z jabłkami
Na rozgrzanym oleju smażymy cienkie naleśniki.
Naleśniki z jabłkami
Mus jabłkowy nakładamy na naleśniki i zwijamy.