Sposób przygotowania:
Naleśniki z jabłkami i czekoladą
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłka można obrać, ja jednak ścieram je ze skórką ). Rodzynki zalewamy gorąco wodą, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodajemy jabłka i prażymy je około 5-10 minut.
Do jabłek dodajemy rodzynki i jeśli jest potrzeba dodajemy więcej cukru.
W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną tworząc jednolite gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy olej i szczyptę soli mieszamy i odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Patelnie spryskujemy oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy 2-3 minuty, ciasto przekładamy na druga stronę i smażymy 2 minuty.
Czynność powtarzamy.
Na usmażone naleśniki wkładamy uprażone jabłka i zwijamy je w kopertę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobina masła, tak przygotowaną czekoladą polewamy naleśniki i serwujemy je gorące, smacznego :D
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodajemy jabłka i prażymy je około 5-10 minut.
Do jabłek dodajemy rodzynki i jeśli jest potrzeba dodajemy więcej cukru.
W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną tworząc jednolite gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy olej i szczyptę soli mieszamy i odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Patelnie spryskujemy oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy 2-3 minuty, ciasto przekładamy na druga stronę i smażymy 2 minuty.
Czynność powtarzamy.
Na usmażone naleśniki wkładamy uprażone jabłka i zwijamy je w kopertę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobina masła, tak przygotowaną czekoladą polewamy naleśniki i serwujemy je gorące, smacznego :D