SUPERPRZEPIS

Naleśniki z mandarynkami i owocami goji

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Naleśniki z mandarynkami i owocami goji

Lekkie naleśniki z farszem z twarogu, serka mascarpone z dodatkiem mandarynek z puszki i owoców goji.

Składniki:

Naleśniki z mandarynkami i owocami goji

na ciasto :

  • 2 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. mineralnej wody gazowanej
  • 3 jajka
  • ok. 2 -2 i 1/2 szkl. maki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru

na nadzienie:

  • 0,5 kg twarogu białego półtłustego
  • 1 op. serka mascarpone
  • 1 puszka mandarynek
  • 3 łyżki owoców goji
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mandarynkami i owocami goji

Przygotowanie ciasta:

Naleśniki z mandarynkami i owocami goji
Z przygotowanego ciasta na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki

Wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy. Pozostawiamy na ok. 20 min.
Z ciasta na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron na rumiano, po ok. 2-3 min. z każdej strony.

Przygotowanie nadzienia :

Naleśniki z mandarynkami i owocami goji
Ser biały mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach

Ser mielimy w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach.

Przygotowanie nadzienia :

Naleśniki z mandarynkami i owocami goji
Zmielony twaróg,serek mascarpone mieszamy z dodatkiem mandarynek i owocami goji

Mandarynki z puszki odcedzamy na sicie, pozostawiając syrop. Odsączone mandarynki przekrawamy na pół. Do zmielonego sera dodajemy serek mascarpone, ok.2- 3 łyżki syropu z mandarynek, cukier puder do smaku. Mieszamy całość z pokrojonymi mandarynkami i owocami goji.

Etap końcowy :

Naleśniki z mandarynkami i owocami goji
Naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem i składamy w chusteczkę

Przygotowanym nadzieniem smarujemy upieczone naleśniki. Składamy na kształt chusteczki.