Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Naleśniki z musem truskawkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ulubione danie mojej córki;)

Naleśniki z musem truskawkowym.

Składniki:

Naleśniki z musem truskawkowym.

 

  • Ciasto:
  • Na 6 naleśników
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Jajko - 1 sztuka
  • Sól - szczypta
  • cukier waniliowy - 1 łyżka

 

  • Nadzienie/Polewa:
  • Truskawki - 200 gram
  • cukier - 1 łyżka

 

  • Dekoracja:
  • Śmetana 30% - 150 gram
  • cukier - 1 łyżka

 

  • Smażenie:
  • olej lub oliwa - 1 łyżeczka oliwy lub olej na jednego naleśnika

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem truskawkowym.
Naleśniki - ciasto:Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i całość rózgą intensywnie mieszamy. Kolejno ciągle mieszając dodajemy mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.W tym czasie robimy mus: Jeśli mamy świeże truskawki - myjemy je i po umyciu usuwamy szypułki.(W przypadku mrożonych zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą soki - miksujemy) wkładamy do melaksera zasypujemy cukrem i miksujemy.Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy mikserem z cukrem.Smażymy naleśniki: Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę tłuszczu i rozprowadzamy pędzelkiem po całej powierzchni. (Jeden naleśnik na jednej łyżeczce tłuszczu) Smażymy cienkie naleśniki z obu stron do momentu zarumienienia się brzegów.Jednocześnie podgrzewamy mus.Gotowe naleśniki zwijamy w rulon, polewamy musem i kładziemy kleksa bitej śmietany, lub składamy w trójkąty, polewamy musem, dodajemy śmietanę i dekorujemy truskawkami;)