Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie naleśniki polecam przygotować na deser lub podwieczorek. Zapewniam, że będzie pysznie. Jabłka i cynamon to bardzo pyszne połączenie.

Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Składniki:

Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml gazowanej wody

Nadzienie:

  • 50 dag jabłek
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku
  • cynamon mielony według uznania
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem
1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, chwilę dusimy cały czas mieszając, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy cukier i cynamon do smaku.

4. Na naleśniki nakładamy porcje jabłek i zwijamy ruloniki. Podajemy od razu gorące i smacznego.



Rady: Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników o średnicy 17 cm. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.