Sposób przygotowania:
Naleśniki z prażonymi jabłkami
NALEŚNIKI: mąkę przesiewam przez gęste sitko, dodaję szczyptę soli. Jajko roztrzepuję z mlekiem, wodą i olejem, łączę z mąką, dokładnie miksując, aby nie zrobiły się grudki. Odstawiam na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni spryskanej niewielką ilością oleju. FARSZ JABŁKOWY: obrane i bez gniazd nasiennych jabłka mieszam z sokiem z cytryny, przekładam do rondelka, wlewam dwie łyżki wody i duszę pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną dodaję cukier i dalej smażę często mieszając, aż rozpuści się cukier. Zdejmuję z ognia, doprawiam cynamonem do smaku i odstawiam do przestygnięcia. Naleśniki smaruję farszem jabłkowym i zwijam w rulony. Jeśli zostanie mi trochę prażonych jabłek, to przekładam je do słoiczka, zakręcam i pasteryzuję 10 minut.