Sposób przygotowania:
Naleśniki z twarożkiem i gruszkamiEtap 1
Naleśniki: Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać do nich maślankę, mleko i cukier, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Ciasto odstawić, a w tym czasie przygotować dodatki.
Etap 2
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki. Cukier rozsypać na suchej, rozgrzanej patelni. Podgrzewać na średnim ogniu, aż się stopi i lekko ściemnieje. Uważać, żeby karmel się nie przypalił! Do karmelu wrzucić pokrojone gruszki. Smażyć na małym ogniu, aż karmel się rozpuści, a gruszki zmiękną.
Etap 3
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać do niego ricottę, śmietankę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub cukrem pudrem.
Etap 4
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Odwracać delikatnie.
Etap 5
Na połowę każdego naleśnika rozłożyć po trochu twarożku. Naleśniki składać na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
Etap 6
Na naleśnikowych trójkątach rozłożyć karmelizowane gruszki i podawać.