Sposób przygotowania:
Naleśniki ze słodkim białym serem
Mąkę, mleko, wodę gazowaną, 1 łyżkę cukru i proszek do pieczenia przełożyć do jednej, wspólnej miski i wbić do tych wszystkich składników jajko oraz dolać kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką (bądź jeśli ktoś woli mikserem), by uzyskać lekko zawiesiste, ale jednocześnie też łatwo lejące się ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem i rozprowadzać je równomiernie po całej patelni, by pokryło całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na niedużym ogniu. W międzyczasie przygotować słodki serek. Do miski przełożyć biały ser i dodać do niego 2 łyżki białego cukru i cukier waniliowy oraz jogurt naturalny. Całość wymieszać łyżką. Usmażone naleśniki smarować słodkim, białym serkiem i zwijać je w rulonik (lub jeśli ktoś woli składać w trójkąty).