zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Naleśnikowa róża

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

coś dla łasuchów.............

Naleśnikowa róża

Składniki:

Naleśnikowa róża

 

  • Na naleśniki :
  • 500 g mąki
  • 1 litr mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju

 

  • Masa :
  • 350 g twarogu
  • 3 dojrzałe banany
  • 50 ml soku z cytryny
  • 5 dojrzałych nektaryn
  • 2 łyżki cukru
  • sos czekoladowy do polania

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowa róża
Do naczynia wlać mleko, wbić jajka. Włączyć robot na średnie obroty i miksować a w trakcie miksowania wsypywać mąkę. Dodać sól, olej i cukier i dalej miksować aż nie będzie grudek. Ciasto odstawić na 30 minut. Na patelnię do naleśników nalewać po porcji ciasta i smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Przygotować nadzienie : Twaróg utrzeć z cukrem. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Nektaryny obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić je w kostkę, około 1,5 sztuki zostawić. Banany i 2,5 nektaryny dodać do twarogu i utrzeć na krem. Dodać resztę nektarynek i wymieszać. Na każdy z naleśników kłaść po dwie łyżki nadzienia, złożyć na pół. Następnie z jednego brzegu zagiąć naleśnik w trójkąt i zwijać naleśniki w formę trójkąta. Tak zwinięte naleśniki układać na okrągłym talerzu tworząc kwiat . Na koniec polać sosem czekoladowym.