wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Nalewka buraczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nalewka jest nie tylko pyszna ale i zdrowa.

Nalewka buraczana

Składniki:

Nalewka buraczana

 

  • 0.5 kg buraczków
  • 1,5 szklanki cukru
  • 80% wódka zrobiona ze spirytusu
  • po 3 miesiącach sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Nalewka buraczana
Do nalewki wybieramy tylko młode buraczki. Pół kilograma buraczków zetrzeć na tarce o małych oczkach  i razem z sokiem włożyć do słoja. W gotującej się wodzie rozpuścić półtorej szklanki cukru i dokładnie należy  wyszumować. Po ostudzeniu syrop cukrowy dodać do buraków. Po godzinie dolać 1 litr wódki. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na trzy miesiące. po tym terminie  dodać sok z jednej cytryny i odstawić  na 6 miesięcy. Przefiltrować nalewkę, wlać do butelek i odstawić na rok. Co 2 tygodnie potrząsać butelkami, by nie tworzył się osad. Nalewka zachowa buraczany smak, a w miarę upływu czasu będzie zmieniała kolor na coraz ciemniejszy. Warto ją zachowac jak najdłużej.

Tagi:

buraki