zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Nalewka do herbaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kilka kropli takiej nalewki dobrze dolać do ciepłej herbaty. Napewno lepiej rozgrzeje w zimowe wieczory.

Nalewka do herbaty

Składniki:

Nalewka do herbaty

 

  • 6 dag chleba świętojańskiego
  • 3 dag czarnej herbaty
  • 10 dag cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 3/4 litra białego wina
  • 140 ml śliwowicy
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Nalewka do herbaty
Gotujemy wodę, w której rozpuszczamy cukier. Chleb świętojański drobno siekamy i wrzucamy do wody. Zagotowaną wodą zalewamy herbatę. Parzymy i pozostawiamy aż do przestygnięcia. Do głębkokiego naczynia wlewamy spirytus, białe wino oraz śliwowicę. Wszytsko mieszamy. Dolewamy przestygniętą herbatę i ponownie wszytsko mieszamy. Gotową nalewke należy przesączyć przez gazę lub bibułę. Przelewamy do butelki i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po trzech miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia.

Tagi:

chleb