wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Nalewka dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warto robić nalewkę z owoców sezonowych.

Nalewka dyniowa

Składniki:

Nalewka dyniowa

 

  • dojrzała dynia
  • wódka
  • po 14 dniach- syrop ugotowany z 150 g cukru na każdą butelkę

Sposób przygotowania:

Nalewka dyniowa
Aby uzyskać wyśmienita nalewkę, trzeba wziąć dojrzałą dynię. Należy obrać ją ze skórki, a owoc pokroić na niewielkie kostki. Włożyć do butelek. Z każdej litrowej butelki otrzymamy pól litra nalewki. Do butelek wlewamy tyle wódki, aby dynia była zakryta. Butelki korkujemy i odstawiamy na 14 dni w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Po tym terminie filtrujemy i dosładzamy syropem cukrowym w proporcji 150 g cukru na każda butelkę. Wlewamy do czystych butelek i zostawiamy w chłodnym miejscu na 5 miesięcy.

Tagi:

dynia