Sposób przygotowania:
Nalewka z pigwy wg anula7001
Jabłka umyć, obrać ze skórek i pokroić na kawałki. Pigwę dokładnie umyć i pokroić. Pokrojone jabłka i pigwę włożyć do dużego słoja. Następnie zalać spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na jakieś 6 tygodni. Po upływie tego czasu przefiltrować płyn i zlać nalewkę do butelki. Owoce ze słoja zasypać cukrem i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie wlać do owoców 2 szklanki wody, dokładnie wymieszać i przefiltrować. Wymieszać z nalewką. Nalewka po upływie ok. 2 tygodni nadaje się do picia.
Kiwaczek
1) Jeśli nie odpowiada Ci smak likieru z pigwy, spróbuj zrobić likier z pigwowca
(są to dwa różne owoce).
2) To prawda, że nalewka nadaje sie do degustacji po 2 tygodniach.
Sugerowałbym poczekać minimum 3 miesiące (choć niektórzy każą czekac 6
miesiecy), a smak będzie jeszcze lepszy.
anula7001