Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Nalewka dzikie wino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jesienna nalewka o intensywnym i głębokim smaku przygotowana z czarnych winogron, owoców dzikiej róży i suszonych śliwek.

Nalewka dzikie wino

Składniki:

Nalewka dzikie wino

 

  • 700 g czarnych winogron
  • 500 g owoców dzikiej róży
  • 10 suszonych śliwek
  • 500 ml wódki
  • 200 ml spirytusu
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Nalewka dzikie wino
Z przemrożonych owoców dzikiej róży usuń nasionka i włoski. Do wysokiego słoika wsyp ciemne winogrona i oczyszczone owoce dzikiej róży, całość zalej wódką i odstaw na 30 dni w ciemne miejsce.

Po miesiącu zlej nastaw i dodaj do niego spirytus oraz suszone śliwki a odsączone owoce zasyp cukrem.

Kiedy cukier wyciągnie resztki soków i zamieni się w syrop zlej go z pod owoców i dodaj do wcześniejszego nastawu.

Gotową nalewkę odstaw do wyklarowania.