Sposób przygotowania:
Smorodinówka-nalewka
Owoce oczyszczamy z szypułek płuczamy i osuszamy na sicie.
Wkładamy do dużego słoja lub gąsiorka małego jak na wino przesypać cukrem zamieszać gąsiorkiem aby cukier równomiernie pokrył owoce zamknać hermetycznie i postawić w nasłonecznionym ciepłym miejscu na miesiąc aby owoce puściły sok.
Nastepnie po upływie miesiąca sok zlewamy np do butelki czy innego naczynia wkładamy na dno do lodówki a owoce w gąsiorku zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.
Zlewamy nalewkę z wódką ,owoce wyrzucamy ,dodajemy sok z lodówki zalewamy spirytusem ,zamykamy szczelnie i wszystko razem zostawiamy na 2 miesiące.
Po tym czasie sklarować przez bibułę filtarcyjną conajmniej 2 razy i rozlać do czystych suchych butelek.
Jeśli zrobimy ją teraz będzie w sam raz na Boże Narodzenie:)
Wkładamy do dużego słoja lub gąsiorka małego jak na wino przesypać cukrem zamieszać gąsiorkiem aby cukier równomiernie pokrył owoce zamknać hermetycznie i postawić w nasłonecznionym ciepłym miejscu na miesiąc aby owoce puściły sok.
Nastepnie po upływie miesiąca sok zlewamy np do butelki czy innego naczynia wkładamy na dno do lodówki a owoce w gąsiorku zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.
Zlewamy nalewkę z wódką ,owoce wyrzucamy ,dodajemy sok z lodówki zalewamy spirytusem ,zamykamy szczelnie i wszystko razem zostawiamy na 2 miesiące.
Po tym czasie sklarować przez bibułę filtarcyjną conajmniej 2 razy i rozlać do czystych suchych butelek.
Jeśli zrobimy ją teraz będzie w sam raz na Boże Narodzenie:)
kołczu
2milutka
oj będzie hihi:)