2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Smorodinówka-nalewka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Klasyczna nalewka z czarnej porzeczki

Smorodinówka-nalewka

Składniki:

Smorodinówka-nalewka

 

  • 1,5 kg owocu czarnej porzeczki
  • 30 dag cukru
  • 1,5 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu 90%

Sposób przygotowania:

Smorodinówka-nalewka
Owoce oczyszczamy z szypułek płuczamy i osuszamy na sicie.

Wkładamy do dużego słoja lub gąsiorka małego jak na wino przesypać cukrem zamieszać gąsiorkiem aby cukier równomiernie pokrył owoce zamknać hermetycznie i postawić w nasłonecznionym ciepłym miejscu na miesiąc aby owoce puściły sok.

Nastepnie po upływie miesiąca sok zlewamy np do butelki czy innego naczynia wkładamy na dno do lodówki a owoce w gąsiorku zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.



Zlewamy nalewkę z wódką ,owoce wyrzucamy ,dodajemy sok z lodówki zalewamy spirytusem ,zamykamy szczelnie i wszystko razem zostawiamy na 2 miesiące.



Po tym czasie sklarować przez bibułę filtarcyjną conajmniej 2 razy i rozlać do czystych suchych butelek.



Jeśli zrobimy ją teraz będzie w sam raz na Boże Narodzenie:)