Sposób przygotowania:
Wieloowocowa ratafia
Do dużego słoja lub gąsiorka na wino włożyć oczyszczone i umyte owoce wymieszane razem,część można lekko rozgnieść przesypać cukrem zalać mocną wódką lub rozcieńczonym 1 szklanka wody spirytusem.Dodać wyciśnięty z dwóch cytryn sok.Słój zakręcić wynieść w chłodne miejsce na około 4-5 miesięcy. Po tym czasie nalewkę przefiltruj i zlej do czystych butelek i odstawić jeszcze na miesiąc. Jest to ratafia przyrządzona z niemal dostepnych wszystkich owoców lata.
mysza75
2milutka
oj mocne to jest..
msewka
2milutka
A ja po odcedzeniu owoców zalewam jeszcze raz ...wtedy jest słabsza ale też dobra:)
edytaha
Ja robiłam takie cudo, ale zalewałam rumem zamiast spirytusu, smakowało bosko! :)
marietta