2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wieloowocowa ratafia

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jest to jedna z najprostrzych do przygotowania nalewek choć wymaga nieco cierpliwości..zamknij lato w nalewce bo sezon na owoce jest krótki

Wieloowocowa ratafia

Składniki:

Wieloowocowa ratafia

 

Sposób przygotowania:

Wieloowocowa ratafia
Do dużego słoja lub gąsiorka na wino włożyć oczyszczone i umyte owoce wymieszane razem,część można lekko rozgnieść przesypać cukrem zalać mocną wódką lub rozcieńczonym 1 szklanka wody spirytusem.Dodać wyciśnięty z dwóch cytryn sok.Słój zakręcić wynieść w chłodne miejsce na około 4-5 miesięcy. Po tym czasie nalewkę przefiltruj i zlej do czystych butelek i odstawić jeszcze na miesiąc. Jest to ratafia przyrządzona z niemal dostepnych wszystkich owoców lata.