Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Nalewka jarzębinowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika.

Nalewka jarzębinowa

Składniki:

Nalewka jarzębinowa

 

  • jarzębina
  • spirytus
  • cukier

Sposób przygotowania:

Nalewka jarzębinowa
1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika. Po wyjęciu owoce przelewamy wrzątkiem, osączamy. Wsypujemy do gąsiorka. Wlewamy szklankę spirytusu oraz 11/2 szklanki wody. Zamykamy, odstawiamy na 4 tygodnie, po czym odlewamy płyn. Owoce zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuści (7 dni), zlewamy syrop, łączymy go z odlanym tydzień wcześniej płynem i szklanką wódki. Płyn przefiltrowujemy i przelewamy do butelek. Nalewka będzie lepsza, gdy odstawimy ją na 2 tygodnie.