maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Nalewka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nalewka doskonała na problemy żołądkowe, można powiedzieć, że są to domowej roboty krople żołądkowe.

Nalewka orzechowa

Składniki:

Nalewka orzechowa

 

Sposób przygotowania:

Nalewka orzechowa
Wyliczone orzechy włoskie (trzeba pamiętać żeby były w zielonych łupinach, muszą być młode jeszcze nie dojrzałe) należy umyć i pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane orzechy zalewamy spirytusem i ostawiamy na 6 tygodni od czasu do czasu mieszając.
Po upływie 6 tygodni zlewamy płyn odcedzając orzechy. Dodajemy cukier i odstawiamy na 2 tygodnie, często mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru.