bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Nalewka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na tą nalewkę dostałam od mojej babci, robię ją w każdym sezonie kiedy pojawiają się tylko młode zielone orzechy.

Nalewka orzechowa

Składniki:

Nalewka orzechowa

 

Sposób przygotowania:

Nalewka orzechowa
Orzechy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do większego słoika. Obydwa alkohole łączymy ze sobą, wlewamy do słoika z pokrojonymi orzechami.

Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie, co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Nalewkę przecedzamy i filtrujemy przez filtry do kawy.

Przelewamy do butelki i odstawiamy w ciemne miejsce.