Nalewkę orzechową, zwaną również orzechówką, przygotowuje się na bazie orzechów włoskich, zbieranych na początku kalendarzowego lata. Wtedy są one jeszcze zielone i niedojrzałe, ale za to mają najwięcej soków i są łatwe do pokrojenia. Do orzechówki dodaje się: spirytus, cukier oraz opcjonalnie: goździki, korę cynamonu, gałkę muszkatołową oraz  laskę wanilii. Można ją pić już po miesiącu, chociaż jeśli postoi trochę dłużej,  będzie bardziej słodka i aromatyczna. Nalewka orzechowa dobrze sprawdzi się na dolegliwości żołądkowe, zatrucia oraz inne schorzenia układu pokarmowego. 

Polecane przepisy do kategorii Nalewka orzechowa

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Orzechówka 2

Orzechówka 2

wilcza5 wilcza5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

maagda23 maagda23

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

likier orzechowy

likier orzechowy

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Likier orzechowy

Likier orzechowy

anemon anemon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

orzechówka

orzechówka

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Orzechówka

Orzechówka

kayleb kayleb
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: