blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Nalewka przepalanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Nalewka przepalanka

Składniki:

Nalewka przepalanka

 

  • Składniki (na 1 łitr wódki):
  • 100 ml zaprawy do przepalanki,
  • 850 ml wódki (40 proc.),
  • 50 ml winiaku,
  • 2 dag cukru.

 

  • Składniki zaprawy (na 5 litrów):
  • zielony orzech wioski,
  • 2 dag słodkich migdałów,
  • 2 suszone śliwki,
  • 1 dag rodzynek,
  • 260 ml spirytusu,
  • pól laski wanilii,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

Nalewka przepalanka
Przygotowanie zaprawy: spirytus połączyć z 250 ml wody. Pokroić orzech włoski, migdały, śliwki, wanilię. Przełożyć do słoja, dodać rodzynki, zalać rozcieńczonym spirytusem. Macerować 4 tygodnie, co drugi dzień mieszając. Zlać zaprawę do butelki.

Przygotowanie nalewki: 100 ml zaprawy wymieszać z wódką, winiakiem, dodać rozpuszczony w łyżce wody cukier. Zlać do butelek.

Tagi:

śliwki