Sposób przygotowania:
Nalewka rabarbarowa
Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na kawałki. Pokrojony rabarbar przekładamy do słoika, zasypujemy go cukrem i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 4-6 godzin. Do rabarbaru wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na minimum 24 godziny (najlepiej na tydzień ) w ciemne miejsce.
Uwaga!
Raz dziennie potrząsamy słoikiem! Po tym czasie rabarbar odcedzamy, do butelki wlewamy wystudzoną przegotowaną wodę, a następnie odcedzony spirytus – mieszamy, zakręcamy i odstawiamy na następne 24 godziny ( lub dłużej ).
Nalewka jest lepsza im dłużej postoi. Można użyć zamiast spirytusu wódki, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru.
Uwaga!
Raz dziennie potrząsamy słoikiem! Po tym czasie rabarbar odcedzamy, do butelki wlewamy wystudzoną przegotowaną wodę, a następnie odcedzony spirytus – mieszamy, zakręcamy i odstawiamy na następne 24 godziny ( lub dłużej ).
Nalewka jest lepsza im dłużej postoi. Można użyć zamiast spirytusu wódki, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru.
SylaUla
Igraszki Losu