jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Nalewka żurawinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nalewka ze świeżej żurawiny po dodaniu suszonego owocu zyskuje na smaku.

Nalewka żurawinowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka żurawinowa

 

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 5 łyżek miodu
  • cukier brązowy do smaku
  • 300 ml wódki
  • 200 ml spirytusu
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej

 

Sposób przygotowania:

Nalewka żurawinowa
Czyścimy i myjemy żurawinę. Wkładamy ją do woreczka i zamrażamy. Jeśli używamy żurawiny mrożonej opuszczamy ten krok. Po dobie wyjmujemy żurawinę,wsypujemy ją do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Zakręcamy słój i dostawiamy go na 3 tygodnie. Potrząsamy słojem co kilka dni. W wodzie mineralnej rozpuszczamy miód podgrzewając ją do temp. około 30 stopni. Jeśli lubimy słodkie nalewki dodajemy jeszcze cukier brązowy wg uznania. Po ostudzeniu dodajemy do nalewki.Odstawiamy na dwa miesiące potrząsając od czasu do czasu. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelki przez filtr do kawy, wsypujemy suszoną żurawinę, zamykamy szczelnie. Odstawiamy na kolejne dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę można już pić.
Nalewka żurawinowa
Czyścimy i myjemy żurawinę. Zamrażamy przed uzyciem.
Nalewka żurawinowa
Etap 2Po dobie wyjmujemy żurawinę,wsypujemy ją do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem.