JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Nalewka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

niesamowita nalewka bardzo łagodna

Nalewka truskawkowa

Składniki:

Nalewka truskawkowa

 

  • truskawki-1kg
  • cukier-1/2kg
  • woda-1 szkl.
  • kwasek cytrynowy-1 łyżeczka
  • wódka-1l

Sposób przygotowania:

Nalewka truskawkowa
Owoce szypułkujemy myjemy kroimy na pół i wrzucamy do słoja zalewamy wódka szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 tyg.Po tym czasie odlewamy płyn filtrujemy go owoce odciskamy.Z cukru wody i kwasku gotujemy syrop,studzimy i łączymy z płynem zlanym wcześniej dokładnie mieszamy wlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące.