Sposób przygotowania:
Nalewka truskawkowa z płatkami róży
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju. Płatki róży zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.
Syrop z płatkami róży dolewamy do truskawek. Wódkę mieszamy ze spirytusem. Zalewamy owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte (zależy to od szerokości słoja) dolewamy wódki.
Całość wstrząsamy do wymieszania składników. Pozostawiamy na minimum 2 miesiące.
Syrop z płatkami róży dolewamy do truskawek. Wódkę mieszamy ze spirytusem. Zalewamy owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte (zależy to od szerokości słoja) dolewamy wódki.
Całość wstrząsamy do wymieszania składników. Pozostawiamy na minimum 2 miesiące.