Sposób przygotowania:
Nalewka truskawkowa
1. Truskawki płuczę i obieram z szypułek. Owoce przekładam do dużego słoika. Truskawki zalewam wódką. Słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 2 tygodnie w słoneczne miejsce.
2. Po dwóch tygodniach wódkę zlewam do butelki. Owoce zasypuje cukrem. Słoik znów przykrywam ściereczką i odstawiam na tydzień. Codziennie słoik przetrzepuję, aby cukier lepiej się rozpuścił.
3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odkładam na co najmniej 3 miesiące do spiżarni.
2. Po dwóch tygodniach wódkę zlewam do butelki. Owoce zasypuje cukrem. Słoik znów przykrywam ściereczką i odstawiam na tydzień. Codziennie słoik przetrzepuję, aby cukier lepiej się rozpuścił.
3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odkładam na co najmniej 3 miesiące do spiżarni.