Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Nalewka truskawkowa- pięknie pachnie i smakuje truskawkami. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza alkoholi.

Nalewka truskawkowa

Składniki:

Nalewka truskawkowa

 

  • 1/2 lita czystej wódki,
  • 1 kg truskawek,
  • 1/2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Nalewka truskawkowa
1. Truskawki płuczę i obieram z szypułek. Owoce przekładam do dużego słoika. Truskawki zalewam wódką. Słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 2 tygodnie w słoneczne miejsce.

2. Po dwóch tygodniach wódkę zlewam do butelki. Owoce zasypuje cukrem. Słoik znów przykrywam ściereczką i odstawiam na tydzień. Codziennie słoik przetrzepuję, aby cukier lepiej się rozpuścił.

3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odkładam na co najmniej 3 miesiące do spiżarni.