Sposób przygotowania:
Błyskawiczna nalewka truskawkowaprzygotowanie
Truskawki myjemy i pozwalamy im okapać z wody. Usuwamy szypułki. Owoce układamy w słoju i zalewamy alkoholem- przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce ( w ciągu dnia możemy wystawić nawet na słońce)
Po tym czasie całość zlewamy na sitko wyłożone złożoną gazą i odcedzamy a owoce dodatkowo wyciskamy. Wodę zagotowujemy z cukrem:
i tu są dwie opcje:
1/ jeżeli wolicie słabsze nalewki to do gorącego syropu wlewamy nalewkę i dodajemy kwasek cytrynowy.Całość przelewamy do butelek i studzimy.
2/ mocniejsza z zachowaniem wszystkich %- do gorącego syropu dodajemy kwasek cytrynowy, studzimy całość i dopiero dodajemy wódkę, potem przelewamy do butelek.
Przechowujemy w ciepłym ale ciemnym miejscu.