Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 806]

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z aksamitnym sosem śmietankowym, w którym znalazły się przepyszne kurki i delikatne mięso z kurczaka.

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami

Składniki:

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami

 

  • 250 g makaronu penne rigatte
  • 200 g grzybów kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami

ETAP 1:

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami
Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojonego kurczaka.

Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Makaron odcedzić i odstawić na czas przygotowywania sosu.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozpuszczonym maśle razem z czosnkiem. Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, mieszając rozdzielać poszczególne kawałki, aż będą usmażone.

ETAP 2:

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami
Kurki oczyścić z ziemi, większe pokroić i dołożyć do kurczaka.

Kurki oczyścić, większe można pokroić i  wrzucić do mięsa. Smażyć parę minut.

ETAP 3:

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami
Do mięsa z grzybami wlać kremówkę i dusić do uzyskania odpowiedniego sosu.

Wlać śmietankę i dusić doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną, świeżą pietruszkę. Do sosu przełożyć makaron i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać.

Smacznego