kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Caprese z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna włoska caprese składa się z pomidorów i bazylii, posypanych listkami bazylii i skropionych oliwa z oliwek.

Caprese z bobem

Składniki:

Caprese z bobem

podstawowe

  • (na dwie porcje)
  • Dwa duże pomidory lub trzy mniejsze
  • Kulka mozzarelli
  • Duza garść listków bazylii
  • 300g bobu
  • Sól i cukier do gotowania

 

  • Winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego lub balsamico
  • łyżka miodu płynnego
  • łyżka przyprawy maggi
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Caprese z bobem
Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).

Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, maggi oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy.

Pomidory i mozzarellę kroimy w duża kostkę (lub plasterki) i przekładamy do miseczki. Dodajemy listki bazylii i ugotowany bób. Całość polewamy winegretem i delikatnie mieszamy. Serwujemy z grzanką z ciemnego chleba.