lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto jogurtowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj polecam wam pyszne szybkie ciasto jogurtowe z jagodami. Sezon jeszcze trwa więc zapraszam do zrobienia.

Ciasto jogurtowe z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z jagodami

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • jagody jedna miseczka

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z jagodami

Wykonanie:

Do misy najpierw trafiają składniki mokre czyli jogurt, jaja, cukier i cukier waniliowy, mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy.

Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą, przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami, następna warstwa ciasta i jagód ( trzykrotnie przekładamy ).

Pieczemy przez ok 45 min w temp. 180C. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z jagodami
Do misy najpierw trafia składniki mokre czyli jogurt,jaja,cukier i cukier waniliowy,mieszamy do połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy.
Ciasto jogurtowe z jagodami
Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )
Ciasto jogurtowe z jagodami
Pieczemy przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.