Sposób przygotowania:
Frittata z bobem i pomidoramiETAP 1:
Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek.
Masło klarowane rozgrzać na patelni i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać obrane ziarna bobu i pokrojone w kostkę 2 pomidory. Wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przełożyć do natłuszczonej formy do tarty o średnicy 25 cm.
ETAP 2:
Jajka roztrzepać trzepaczką z mlekiem i kremowym serkiem, doprawiając solą z pieprzem.
ETAP 3:
Zalać warzywa w tarcie, a na wierzchu ułożyć pokrojone plasterki ostatniego pomidora. Piec przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Przed podaniem posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Smacznego
SylaUla