dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Aroniówka - nalewka z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo dobra nalewka z jagód aronii. Idealna na rozgrzewkę w zimowe, mroźne wieczory. Gorącą polecam :)

Aroniówka - nalewka z aronii

Składniki:

Aroniówka - nalewka z aronii

 

  • 1 kg aronii
  • 35 dag cukru
  • 30 szt liści z wiśni
  • 1 litr wody
  • 1 mały kwasek cytrynowy
  • 1/2 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Aroniówka - nalewka z aronii
Aronię przemrażamy. Jagody aronii (rozmrożone) przesypujemy do garnka. Dodajemy cukier, wodę i liście. Gotujemy ok 20 minut na wolnym ogniu. Następnie garnek zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przecedzamy przez gazę. Do soku wlewamy spirytus i dodajemy kwasek cytrynowy.

Nalewkę przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na jakiś czas, aby nalewka nabrała głębokiego smaku. Smacznego!