Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kompot ze świeżych owoców

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Teraz nie trudno o świeże owoce dlatego powinniśmy korzystać z darów lata i zrobić dla najbliższych pyszny,aromatyczny domowy kompot.

Kompot ze świeżych owoców Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot ze świeżych owoców

 

  • 50 dag świeżych owoców (maliny, porzeczki, jagody, wiśnie itp)
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dag cukru (do smaku)

Sposób przygotowania:

Kompot ze świeżych owoców
Owoce oczyszczamy,usuwamy pestki , płuczemy pod bieżącą wodą. Przygotowane owoce przekładamy do dużego garnka. Zalewamy 2,5 l wody. Owoce zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień na mały i gotujemy ok. 5 min. Ściągamy garnek z gotowym kompotem z ognia. Całość cedzimy przez gęste sitko.

Gotowy kompot słodzimy cukrem do smaku,dodajemy łyżkę soku z cytryny. Kompot podajemy lekko schłodzony najlepiej do obiadu.
Kompot ze świeżych owoców
Przygotowane owoce zalewamy 2,5 l wody i gotujemy

Tagi:

kompot owoce