lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Nalewka z chruśniaka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mocna i aromatyczna nalewka malinowa

Nalewka z chruśniaka.

Składniki:

Nalewka z chruśniaka.

 

  • 3 kg świezych malin
  • 1.5 kg cukru kryształu
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wódki

Sposób przygotowania:

Nalewka z chruśniaka.
Maliny wsyp do butli lub gąsiora i zasyp cukrem.Gąsior lub butlę zamknij pozostawiając w niej owoce na 10 dni.Połóż gąsior w lekko nasłonecznionym miejscu aby cukier się rozpuścił.Po 10 dniach owoce zasypane cukrem zagotuj.Mieszając uzyskasz sok,który przecedź a resztki owoców po prostu wyrzuć.Sok wymieszaj z wódką i spirytusem.Przelej do szklanych butelek które zamknij.Nalewka powinna leżakować około 5 tygodni,wtedy uzyska znakomity smak i aromat.